perjantai 21. helmikuuta 2014

Hormonihässäkkä

Tästä on pitänyt jo pitkään kirjoittaa, nimittäin kävin helmikuun alussa kuulemassa kilpirauhaskontrollin tulokset: millaisia muutoksia on tapahtunut puolessa vuodessa, kun aseina ovat olleet monipuolisten vitamiini- ja hivenainetankkausten lisäksi Liothyronine, hydrokortisoni ja DHEA-hormonivalmiste.

Vähän taustoja: minulla todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta, ja oikeastaan koko hormonitoiminnan ja aineenvaihdunnan totaalinen piiputustila. Paino nousi mystisesti kahdeksan kiloa parissa vuodessa, eikä ollut palaakseen ruokavaliosta ja treeneistä huolimatta. Päinvastoin koin itseni aivan ylitsepääsemättömän väsyneeksi, mikä tietysti heijasteli myös mielialaan ja vaikutti negatiivisesti ihmissuhteisiini. Olin jollain tapaa jopa helpottunut, kun syy löytyi, ja sain aloittaa lääkityksen.

Syyskuusta asti olen syönyt aamuisin 10 mg hydrokortisonia tukemaan lisämunuaisten toimintaa, DHEA-hormonia sekä T3-kilpirauhashormonia. Aloitusannos oli 5 mg päivässä, ja sitä nostettiin kerran viikossa siten, että lopulta joulun tienoilla päiväannokseni oli 60 mg päivässä, neljään erään jaettuna. Lisäksi lopetin lääkärini suosituksesta 11 vuoden käytön jälkeen e-pillereiden popsimisen. Hän näytti minulle oikein kaavakuvista, miten pillereiden sisältämä estrogeeni vaikuttaa aivolisäkkeeseen ja sen kautta kehon omaan hormonitoimintaan. Minun tapauksessani, kun koko systeemi on ihan tööt, oli siis suositeltavaa antaa keholle kunnon lepokuuri. E-pillerit pois, kova treenaaminen pois, paljon ruokaa, vitamiineja ja kilpirauhashormonia purkista korjaamaan syntynyttä vahinkoa.

Kerronpas ensin e-pillereiden lopettamisen seurauksista. Pelkäsin, että saan uuden teini-iän akneineen kaikkineen. Peloteltiin paljon, että kuukautiset voivat olla vaikka miten paljon myöhässä, epäsäännölliset, ja todella kivuliaat. Teininä lähdin aina pois koulusta kipujen takia, joten tietysti tämä vähän arvelutti. Ja myönnettäköön, että kuluneiden 11 vuoden aikana olen ollut yhteensä 9 vuotta enemmän tai vähemmän vakavassa parisuhteessa, joten onhan se ehkäisykeinona ollut... no, helppo.

Niinpä päätös lopettamisesta tuntui kovin dramaattiselta. Mitä nyt tapahtuu?

...

Ei tapahtunut mitään. Ei ihan mitään. No okei, tukka rasvoittuu nykyään vähän entistä nopeammin, mutta sekin on tasoittunut. Mutta ei mitään pahaa. Päinvastoin, romanssi jopa joutui myöntämään, että en ole enää ollenkaan niin itkuinen kuin ennen. Luulin olevani aivan megaherkkä: olen kuitenkin itkenyt Oivariini-mainoksen takia. Pienikin liikutus kirvoitti kyyneleet silmiin. Viimeistään, kun katsoimme "Uneton Seattlessa", enkä minä kyyneleen kyyneltä tirauttanut, kysyi romanssi, että kuka sinä olet, ja mitä olet tehnyt Annalle.

Niin ja ne kuukautiset: ensimmäisen kerran ne olivat kolme viikkoa aikataulusta myöhässä, seuraavalla kerralla kolme päivää. Kesto on lyhentynyt päivillä, eikä kivuista ole tietoakaan. Vielä? Ehkä tämä on vain jotain alkusoittoa.

Siitä ehkäisystä mainittakoon, että tosi paljon oli aivan omaa asennevammaani ja ennakkoluuloani. Jos meininki häiriintyy siitä kymmenestä sekunnista, kun ulkoista ehkäisyä laitetaan paikoilleen, niin jo on hätäistä. Internet on pullollaan kondomeja, jotka eivät tunnu käytössä auton sisäkumilta. Suosittelen lämpimästi tutustumaan ennakkoluulottomasti!

Mutta sitten itse kilpirauhashormoneihin. Kuten sanoin, minulle ei kirjoitettu perinteistä tyroksiinia, vaan T3-hormonia. Tämä vaatii käyttäjältä paljon keskittymistä aluksi, mistä syystä tuntuikin, että koko elämä pyörii lääkkeiden ympärillä. Annostusta nostetaan kerran viikossa, ja ensimmäisten päivien aikana keho saattaa reagoida siihen hassusti. Itselläni esiintyi voimakasta sydämen tykyttelyä ja kuumotuksen tunnetta. Pahimmillaan oli koko ajan aivan järkyttävä hiki. Mutta toisaalta se oli hyvä merkki: ennen palelin koko ajan. Tämä osoitti, että hormonitoiminta sieltä hyrähtää käyntiin. Ja muutaman päivän kuluessa olo tasottui.

Alussa hyvänolon tunne oli pakahduttava. Kuin värit olisivat palanneet maailmaan. Sain aivan hirveästi asioita aikaiseksi. Nyt olo on jo tasoittunut, mutta on jännä huomata, miten tietyt luonteenpiirteet saatavatkin olla itse asiassa vain hormonitoiminnasta kiinni. Olen aina ollut tosi epäjärjestelmällinen, suorastaan kaaottinen. Nyt läheiset ihmettelevät, miten minusta on tullut näin järjestelmällinen. Minulla on paperit kansioissa, ja keittiössä siivoan jälkeni heti, sen sijaan, että tiskivuori kasvaisi pari viikkoa. Kaikenkaikkiaan tunnen oloni pääsääntöisesti energiseksi, onnelliseksi ja tuotteliaaksi.

Olen hiljalleen palannut treenaamisen pariin. Nyt vaan otan kehon varoitusviestit vakavissani: jos tunnen itseni väsyneeksi, jään kotiin syömään ja lepäämään. Mutta neljän kuukauden tauosta huolimatta kunnosa ei ole tapahtunut mitään merkittävää romahdusta. Voimatasot ovat tietysti onnettomat verrattuna entisiin maksimituloksiin, mutta esimerkisi capoeira tuntuu helpommalta kuin ennen. Kai nyt, kun keho ei ole aivan läkähtynyt. Niin, ja se paino on myös pudonnut 7 kiloa. Tuosta vaan. Toki lihasmassaakin on hävinnyt, mutta tuskin kaikki on pelkästään lihasta. Mahdun taas housuihin, joita saatoin käyttää viimeksi 2011, ennen kuin muutin Espanjaan.

Muistutuksena vielä, että eräs endokrinologi olisi passittanut minut psykologille, ja hiustenlähdön takia ihotautilääkärille. Jos epäilet itselläsi kilpirauhasperäisiä ongelmia, hakeudu funktionaalisen lääketieteen edustajan pariin! Taija Somppi Amplia-klinikalla Tampereella on suoraan sanottuna pelastanut minut.

Siinä päälimmäiset, mitä osaisin kertoa. Kysykää jotain! Vastailen mielelläni.

20 kommenttia:

 1. Hei! Mitä sun kilppariarvot oli ennen lääkitystä? Itse olen keikkunut nyt pitkään ns. normaalin ja alarajan välillä niin sillä kysyn :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heipparallaa! Mulla oli muistaakseni TSH 5.4, T4 14 ja T3 4.2. Kaikki muut viitearvojen sisällä, paitsi TSH kohonnut. Että näin. :)

   Poista
 2. Hei! Lähetin sulle Kiloklubin kautta kiitosviestiä Smack The Fatso -blogistasi, ja nyt sitten luin tämänkin blogin. Olen hirmuisen onnellinen puolestasi, että tilanne on nyt noin hyvä. Terveys ja hyvinvointi on kaiken A ja O, niin kropan kuin mielen, eikä hyvä elämä vaadi pikkutarkkaa senttien, prosenttien, kellonaikojen ja suupalojen kyttäämistä - melkeinpä päinvastoin. Itsensä rakastamista sen sijaan kyllä, ja vaikutat ottaneen isoja harppauksia sillä tiellä! Aurinkoista kevättä! :) T. MariaP

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Maria ja kiitos viestistäsi! Lämmittää sydäntä. Kyllä tässä on tajuttu asia jos toinenkin. Ihanaa kevättä sullekin! :)

   Poista
 3. Voi veljet kun alkoi kiinnostamaan sun blogi tosi paljon. Mulla on ollut koko elämän kilpparin vajaatoiminta ja olen syönyt thyroksiinia koko pienen(25v) ikäni. Tosi monet kuvailemasi 'ominaisuudet' kuullostavat kuin omiltani. Lisäksi tuo e-pilleriasia jäi itseäni todella paljon mietityttämään. Olen syönyt reilu 8 vuotta putkeen e-pillereitä. Todellakin itkuinen, herkkä, epäjärjestelmällinen. Äh. Pitääpäs ottaa tuo Taija Somppi mieleeni ja pohtia jos nuo asiat selvittäisi ja kunnolla. Tampereella kun muutenkin asun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdotan, että lopetat e-pillerit hetimmiten. Mulla ei ole seurannut niiden lopettamisesta kuin hyvää, vaikka keho vielä vähän hakeekin tasapainoaan sen 11 vuoden jälkeen. Anna sille ainakin mahdollisuus, voihan sitä käyttöä aina jatkaa, jos onkin tyhmä juttu. Taijalle on sitten sellainen puole vuoden jono, eli kannattaa ottaa puhelin käteen niinkun nyt!

   Poista
  2. Tuo on totta. Mitenköhän sitä on jumiutunut vaan ajatukseen " etten mä nyt näitä voi lopettaa". Miksi en muka? :D eilen jätin pois ja tänään on ollut jotenkin hämmentävän hyvä maanantai. En lähden vielä lumeajatuksilla leikkimään...kylläkin kihlattuni oli hyvin sinut asian suhteen. Lisäksi olen muitakin bloggaajia lukenut ja ovat maininneet haluttomuuden oireeksi ja että suorapuheisesti sanottuna seksihalut ovat joillakin palanneet...tai ainakin tuon halujen suhteen on tullut myös aivan eri ihmiseksi. Mutta kiitti tsemppauksesta! :)

   Poista
  3. Onpa hyvä kuulla! Miten sulla menee nyt? :)

   Poista
  4. En oikein uskalla vielä hirveitä sanoa :D parempi on olo, vaikka muuten on ulkopuoliset tekijät hieman mieltä laskeneet. Ihomuutoksia ei ole tullut ja ehkä just hiukset on rasvoittuneet nopeammin? Mielen suhteen en ole ainakaan itkukurkussa enää ihan pienestä. Tuohon haluasiaankin on vaikuttanut. :D positiivista ainakin tähän asti :)

   Poista
 4. Mielenkiintoinen blogi -harmittavan harvakseltaan kirjoituksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Kauheasti aina on ajatuksia, mutta se vaatii sellaisen raivorykäisyn, että saan ne tänne asti metelöityä. Mulla on tässä suunnitteilla suuren luokan remontti, nettisivut ja blogit uusiksi. Ehkä siitä saisi uutta potkua. Toisaalta kun mua ei inspiroi kirjoittaa tänne mitään että jee tänään kävin lenkillä ja söin sitä ja tätä. Tuntuu, että pitäisi aina olla jotain painavaa asiaa. Ehkä pitää opetella avaamaan sanaista arkkuaan vähän useammin. :)

   Poista
 5. Mitä se DHEA on? Siis onko se reseptin varassa?
  Mulla on vajaatoiminta ja olen alkanut miettiä, että olisko mulla tuo rt3 ongelma.. Sitä ei ole koskaan sen enempää tutkittu, haluaisin kyllä mutta kallista puuhaa :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Suomessa DHEA-hormoni (joka on eräänlainen "äitihormoni", josta keho tuottaa esim. testosteronia ja estrogeeniä) on reseptilääke.

   rT3 on ongelmallinen ilmiö, kun siitä on hirveät oppiriidat käynnissä. Välillä en itsekään oikein tiedä, mitä uskoa - muuta kuin omaa vointiani. Joka on edelleen tosi hyvä.

   Ja kallista tämä tottavie on. Toisaalta niin olisi sekin, että joutuisin jäämään määrittelemättömäksi ajaksi sairaslomalle väsymyksen takia! Ja se, miten paljon se vaikuttaa elämänlaatuun ja ihmissuhteisiin, kun ei jaksa oikein mitään. Harkitsemisen arvoinen juttu!

   Poista
  2. Miten sulla mitattiin tuo hormonipitoisuus?

   Poista
  3. Verestä ja sellaisella sylkitestillä, missä piti neljä kertaa päivässä kuolata purkkiin. Siitä katsoivat, miten kortisoli käyttäytyy kehossa päivän aikana.

   Poista
 6. Poden itsekin kilpirauhasen vajaatoimintaa sekä mahdollisesti lisämunuaisten uupumusta. Tiedä sitten jälkimmäisestä, kun normilääkärit eivät sitä sairaudeksi laske.

  Yhtä kaikki, suhtaudun uteliaasti mutta hyvin kriittisesti vitamiini- ja vaihtoehtohoitoihin. Selvää tietenkin on, että ensivaiheessa potilaan olo paranee, kun vitamiineja ja hivenaineita popsitaan sen 10 000 kertaa yli suositusten, näin karrikoidusti sanottuna. Omien kokemusteni perusteella keho kuitenkin "tottuu" tällaiseen tankkaamiseen, ja määriä on aina vain lisättävä. Lisäravinnekierre on kerran ylimitoitettuna alkaneen loputon suo.

  On mielenkiintoista lukea blogeja, joiden pitäjät ovat ns. funktionaalisen lääketieteen asiakkaita. Yksi yhteinen seikka on helposti huomattavissa: hoidon edetessä olo ensin paranee, sitten tasaantuu (ja joillain vointi huononee). Aina löytyy jokin uusi hivenaineen puutos, jonka korjaamalla olon pitäisi parantua. Näin käykin - hetkellisesti. On sinkkiä, magnesiumia, rautaa ja kuparia - kaikkea jota normaalista terveellisestä ravinnosta pitäisi saada enemmän kuin riittävästi.  Ja sitten on nämä hormonit, joista ei erkkikään ota selvää. Puhut e-pillereiden lopettamisesta sellaisella varmuudella, että suoraan sanottuna huvittaa. Itse tunnen monia, monia päinvastaisia tapauksia, joissa pillereiden lopettaminen on johtanut moninaisiin psyykkisiin ja fyysisiiin ongelmiin.

  Oma suositukseni on, myös kaikille funktionaalisen lääketieteen palveluita käyttäville: suhtautukaa erittäin kriittisesti kaikkiin lisäravinteisiin, hivenaineisiin ja hormoneihin, mitä teille ratkaisuna tarjotaan. Jos jotain vitamiinia, kuten C:tä, suositellaan otettavaksi vaikka 3-5 grammaa päivässä, niin silloin hälytyskellojen pitää soida.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos viestistäsi! Olen aivan täysin samaa mieltä, että täysin kritiikittömästi ei pidä uskoa mihinkään, sen enempää koululääketieteeseen kuin funktionaaliseenkaan, eikä yhtään mihinkään "huuhaa"-hoitokeinoon. Olen itse miettinyt asiaa pääni kipeäksi ja lukenut artikkeleita puolesta ja vastaan. Juuri, kun olen yhdestä asiasta vakuuttunut, tulee jokin toinen näkemys, joka saa minut taas miettimään.

   Toisaalta myös tyroksiinia syöneet ovat saaneet samankaltaisia oireita, mitä luettelit: ensin on hyvä olla, sitten tasaantuu tai jopa huononee. Samoin kuin e-pillereiden kanssa: toiset voivat syödä niitä vuosikymmenet ilman mitään ongelmia, toisilla menee koko systeemi sekaisin. Tietenkin minäkin olen kuullut niistä tapauksista, joissa pillereiden lopettaminen on saanut aikaan hirveät hormonimyrskyt. Tästä syystä itseänikin pelotti pillereiden lopettaminen. Kysyä sopiikin, miksi lääkärit eivät puhu tästä silloin, kun valmisteita kirjoitetaan? Että kun joskus lopetat, saattaa olla, että helvetti on irti? Tai sitten ei tapahdu yhtään mitään.

   Loppujen lopuksi en kuitenkaan voi luottaa kuin omiin tuntemuksiini. Pyrinkin kirjoittamaan täällä vain ja ainoastaan omista kokemuksistani ja omista tuntemuksistani, sillä minulla ei riitä päässä järkeä puhua asioista siten, että se ovat tieteellisesti mahdollisimman vedenpitäviä. Netti on täynnä pelottelua siitä, miten hirveitä asioita on tapahtunut, kun hormonitasapaino on syystä tai toisesta järkkynyt. Minulle siitä ei tapahtunut muuta kuin hyvää, mikä sekin on mielestäni tärkeä saada esille.

   Poista
 7. Kiinnostaisi tietää, miten monta lääkärikäyntiä sulla on ollut tällä Sompilla ja vähän hinnoista jos kerrot? Itse asun raumalla ja täältä suositeltiin Ampian Somppia kilpparivaivaa ja vähän muutakin itselläni, näihin kun on turha apua hakea muilta kuin asiaan oikeesti perehtyneeltä. Että lähdenkö täältä asti hänen vastaanotolleen, ja tarviikohan miten usein käudä yms... Jos vähän pystyt avaamaan asiakkuutesi luonnetta :)

  -eikka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisin myös kiinnostunut saamaan näihin kysymykseen vastauksen :) Asun myöskin Raumalla ja yrittänyt saada Sompille aikaa, mutta ei ota uusia asiakkaita tällä hetkellä :(

   Poista
 8. Taija ei saa enää määrätä lääkkeitä kilpirauhas- tai lisämunuaissairauksiin, oikeuksia on rajoitettu (www.julkiterhikki.fi)

  VastaaPoista